Trei canotori rusi din cei 11 calificati initial au primit interdictia de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din partea Federatiei Internationale de Canotaj (FISA), luni, pe baza criteriilor fixate duminica de Comitetul International Olimpic (CIO), informeaza AFP, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comitetul Olimpic International (CIO) a decis duminica sa nu suspende Comitetul Olimpic Rus de la Jocurile Olimpice 2016, in problema dopajului, si sa lase federatiile internationale sa decida in fiecare caz in parte cu privire la participarea sportivilor rusi, in functie de criterii foarte stricte, inainte de inceperea Jocurilor de la Rio.

Ivan Balandin, membru al echipajului masculin de opt plus unu, a fost declarat ineligibil din cauza aparitiei sale in raportul McLaren pe data de 18 iulie, care detaliaza dopajul din statul rus.

Ceilalti doi, Anastasia Karabelscikova, componenta a echipajului feminin de opt plus unu, si Ivan Podshivalov, din echipajul masculin de patru fara carmaci, au fost retrasi de pe lista initiala de 387 de sportivi fixata de Comitetul olimpic rus (ROC), intrucat au fost sanctionati pentru infractiuni la regulamentele antidopaj in 2007 si 2008.

Tot luni, Federatia Internationala de Natatie a fost prima care a decis sa excluda sapte sportivi rusi, fiind urmata de Federatia de haltere (2), lupte libere (1), in afara celor 67 de atleti deja exclusi de la Jocurile Olimpice 2016.

In schimb, Federatia Internationala de Tenis (ITF) si-a dat acordul pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Rio a celor 8 sportivi selectionati de Comitetul Olimpic Rus pentru Olimpiada. Rusia va fi reprezentata in probele de tenis de la JO din 2016 de Andrey Kuznetsov, Evgheni Donskoi si Teimuraz Gabasvili, Svetlana Kuznetsova, Anastasia Pavliucenkova, Daria Kasatkina, Ekaterina Makarova, toti la simplu, plus Elena Vesnina aliniata la dublu.