Comitetul Olimpic International (CIO) a decis duminica sa nu suspende Comitetul Olimpic Rus de la Jocurile Olimpice 2016, in problema dopajului, si sa lase federatiile internationale sa decida in fiecare caz in parte cu privire la participarea sportivilor rusi, in functie de criterii foarte stricte, inainte de inceperea Jocurilor de la Rio, anunta AFP.

Rusia - Jocuri OlimpiceFoto: kremlin.ru

Joi, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins recursul Comitetului Olimpic Rus si a dat dreptate Federatiei Internationale de Atletism (IAAF), care a decis sa supende federatia rusa de profil de la JO 2016, in urma concluziilor incriminatoare ale unei comisii de ancheta independente cu privire la sistemul de dopaj organizat din Rusia.

Rusia era vizata de excluderea totala de la JO 2016 dupa publicarea, la inceputul saptamanii, a raportului McLaren, care a demonstrat existenta unui sistem de dopaj organizat de catre statul rus, cu sustinerea activa a serviciilor secrete, in perioada 2011 - 2015.

Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro se vor defasura in perioada 5-21 august.

UPDATE: Atleta rusa Yulia Stepanova, initial acceptata ca sportiv neutru, nu va putea participa la JO

Yulia Stepanova, in varsta de 29 de ani, atleta rusa care a denuntat dopajul organizat din tara sa, nu va putea participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, noteaza News.ro.

Stepanova ar fi putut participa ca atlet neutru, statut sub care a fost prezenta la Campionatele Europene de la Amsterdam (la 800 metri).

Insa duminica ea a aflat ca nu va putea merge la JO, deoarece a primit o sanctiune de dopaj in activitatea sportiva, astfel ca CIO i-a refuzat dreptul de a merge la JO.

Federatia internationala de atletism anuntase ca atletii rusi care demonstreaza ca nu au fost corupti de sistemul din tara lor vor putea participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, insa nu ca reprezentanti ai Rusiei, ci ca "sportivi neutri".

  • Vezi AICI decizia integrala a CIO