Aventurierul rus Feodor Konyukhov, in varsta de 64 de ani, a stabilit un nou record la navigatia in balon cu aer cald in jurul lumii, dupa o calatorie de 11 zile, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Konyukhov s-a imbarcat in calatorie in orasul Northam din vestul Australiei pe 12 iulie. Recordul a fost stabilit atunci cand balonul aventurierului de 64 de ani a survolat din nou oraselul Northam. Feodor a aterizat la 100 de kilometri distanta, in Perth, au raportat reporterii de la ABC Australia pe 23 iulie.

Rusul a batut astfel recordul de 13 zile stabilit in 2002 de Steve Fossett. La finalul celor 11 zile fantastice, oamenii au vazut balonul zburand deasupra Northam-ului.

"Dupa ce a parcurs 34.000 de kilometri in jurul lumii, a zburat deasupra orasului de unde se ridicase de la sol", a povestit Smith. "Acest lucru nu s-a mai intamplat, a fost norocos si intamplarea tine de inefabil", a spus milionarul si aventurierul rus Dick Smith, potrivit Reuters.

Smith este un aviator, care in 1983 a stabilit recordul la ocolul pamantului in elicopter.

De-a lungul aventurii in balon, Konyukhov a zburat pana la o inaltime de 10.000 de metri si s-a confruntat cu temperaturi extreme - de pana la 56 de grade Celsius. Masca de oxigen pe care o avea in kit-ul pentru situatii de urgenta si apa de baut au inghetat in nacela, noteaza ABC.

Konyukhov a trebuit sa rezolve si bruste defectiuni si avarii ale sistemului de incalzire sau sa faca fata unor furtuni electrice aprige. In ultima parte a calatoriei, a fost impins catre Antarctica in timp ce traversa oceanul intre Africa si Australia.

"E infricosator sa fii atat de departe catre sud si atat de desprins de civilizatie", a scris Konyukhov intr-o postare pe blogul pe care pe l-a updatat in diferite puncte ale zborului. "Acest loc este singuratic si de o liniste cumplita...doar un strat gros de nori ca de ciclon sub mine si orizontul intunecat la est."