​Atleta Claudia Stef (20 km mars) si canoistii Leonid Carp si Andrei Stefan Strat (C2 - 1.000 metri), depistati pozitiv cu meldonium in urma controalelor antidoping, au fost acceptati pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Agentia Mondiala Antidoping le-a ridicat suspendarea deoarece concentratiile din probele lor se incadreaza sub 0,1 miligrame.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sportivii pe care Agentia Mondiala Antidoping (WADA) i-a nominalizat la ridicarea suspendarii pe care Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD) i-a ratificat vor face parte din delegatia olimpica. WADA a trimis luni o instiintare prin care din punct de vedere al concentratiei la meldonium se poate ridica suspendarea anumitor sportivi. Adica a celor cu o concentratie de sub 0,1 miligrame. Aici se încadrează doi sportivi de la kaiac-canoe (n.r. Leonid Carp si Andrei Stefan Strat) carora ANAD-ul le-a ridicat suspendarea dupa audierile de ieri. Discutam si despre un caz la atletism (n.r. — Claudia Stef) si mai avem un caz pe care il va discuta WADA. Este vorba despre Donisan, care inca nu a primit ridicarea suspendarii si asteptam cu nerabdare sa vedem ce se va intampla", a declarat Alin Petrache, presedintele COSR - Agerpres.

Secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Ioan Dobrescu, a anuntat ca se va adresa Comitetului International Olimpic (CIO), precum si catre WADA, pentru ca Leonid Carp si Andrei Stefan Strat sa fie inscrisi la JO 2016.

"Termenul pentru inscrierea sportivilor care participa la Rio era 10 iunie. Iar Carp si Strat erau suspendati la acea data si nu-i puteam inscrie. Acum noi facem adresa la CIO pentru a-i inscrie, pentru ca e o eroare care nu ne apartine. WADA nu a facut studii de excretie si la data limita pentru inscriere erau suspendati. O sa cerem ca si WADA sa faca o adresa catre CIO in care sa solicite inscrierea lui Carp si Strat", a declarat Ioan Dobrescu - Agerpres.

Alti sportivi romani de la atletism si kaiac-canoe, calificati la Jocurile Olimpice, au fost depistati pozitiv cu meldonium in ultimele luni: Elena Meroniac (kaiac dublu), Traian Neagu, Catalin Turceag, Daniel Burciu si Petrus Gavrila (kaiac 4), Mihai Donisan (saritura in inaltime), Daniela Stanciu (saritura in inaltime), Nicolae Soare (maraton).