Maratonistul Nicolae Soare, calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, a fost depistat pozitiv cu meldonium, a declarat vineri, pentru Agerpres, secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Ioan Dobrescu.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am primit acum de la ANAD (Agentia Nationala Anti-Doping) o adresa in care suntem informati ca Nicolae Soare a fost depistat pozitiv cu meldonium. Nu am retinut exact la ce concurs, dar aproape ca nici nu e important. Din pacate, iata ca pozitia COSR, toleranta zero fata de sportivii dopati, este corecta", a spus Dobrescu.

Oficialul a adaugat ca COSR trebuie sa mentina decizia ca sportivii depistati pozitiv sa nu reprezinte Romania la JO de la Rio. "Daca nici in al doisprezecelea ceas nu intelegem si nu ne tinem de aceasta decizie, atunci fenomenul meldonium risca sa o ia la vale asa cum se intampla in Rusia. Sportivii romani depistati pozitiv nu pot participa la Jocurile Olimpice de la Rio", a mai precizat Dobrescu.

Nicolae Soare, component al clubului stiinta Bacau, a indeplinit baremul de participare la Jocurile Olimpice de la Rio in proba de maraton in cadrul cursei desfasurate la Hamburg la 17 aprilie, pe care a terminat-o in 2 ore 18 minute si 52 de secunde. Baremul pentru a prinde un loc in competitia de la Rio este de 2:19:00.

In ultimele luni mai multi sportivi romani de la atletism si kaiac-canoe au fost depistati pozitiv cu meldonium si hormoni de crestere. Leonid Carp (canoe simplu si canoe dublu), Andrei Stefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (kaiac dublu) si echipajul de kaiac 4, format din Traian Neagu, Catalin Turceag, Daniel Burciu si Petrus Gavrila, sunt sportivii care au fost depistati pozitiv in aprilie la meldonium, in timp ce Liviu Dumitrescu (canoe dublu) a fost pozitiv la hormoni de crestere. La atletism, Mihai Donisan, Claudia Stef si Mirela Lavric sunt cazurile pozitive la meldonium.