Fostul pugilist Muhammad Ali a murit la varsta de 74 de ani, informeaza AP. Acesta fusese internat intr-un spital din Phoenix cu probleme respiratorii. Cassius Clay (numele de nastere) a fost primul boxer care a castigat trei titluri de campion mondial al greilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ali a fost internat joi seara, familia lui precizand ca se afla intr-o stare buna. Lucrurile s-au agravat insa vineri, iar sambata reprezentantii fostului sportiv au anuntat decesul acestuia.

"Este o zi trista in viata. L-am iubit pe Muhammad Ali, era prietenul meu. Ali nu va muri niciodata" - Don King, cel care a promovat multe meciuri ale lui Muhammad Ali.

"Dupa 32 de ani de lupta cu maladia Parkinson, Muhammad Ali a murit la 74 de ani. Familia Ali multumeste tuturor pentru gandurile bune, pentru rugaciunile lor si solicita cat mai multa discretie" - Bob Gunnell, purtatorul de cuvant al familiei.

Muhammad Ali suferea de aproape 30 de ani de maladia Parkinson si a fost spitalizat de doua ori, in 2014 si 2015, pentru o pneumonie si o infectie urinara, informeaza Mediafax.

Muhammad Ali a devenit cunoscut in lumea boxului datorita meciurilor celebre din ring, precum "Rumble in the Jungle" sau "Thrilla in Manila".

Nascut Cassius Clay, la 17 ianuarie 1942, a obtinut 56 de victorii in 61 de meciuri, din care 37 inainte de limita, devenind primul boxer care a castigat trei titluri de campion mondial al greilor.

Din punct de vedere social, dorinta sa de a zgudui dominarea "albilor" in America anilor '60, refuzand sa plece in Vietnam in 1967, a dat curaj numerosilor afro-americani in vremea in care acestia luptau pentru drepturile de baza.

La 30 de ani de la ultimul sau meci, curajul si evolutia din ring, dar si luarile de pozitie si declaratiile socante in afara ringului raman simboluri puternice.

Dupa box, Ali s-a implicat in numeroase cauze umanitare, iar in 2005 a primit medalia libertatii (Medal of Freedom), cea mai inalta decoratie posibila pentru un cetatean american.

In 1996, in ciuda durerilor provocate de maladia Parkinson, el a fost ultimul purtator al tortei olimpice intr-un oras, Atlanta, unde cu 30 de ani in urma era cetatean din zona a doua.

Ali va fi inmormantat pe 8 iunie, la Louisville (Kentucky).