Departamentul american al Justitiei a deschis o ancheta asupra acuzatiilor legate de un sistem de dopaj organizat de statul rus si care ar viza zeci de sportiv de un nivel foarte inalt, in special la Jocurile Olimpice de la Soci, scrie miercuri cotidianul american New York Times, citat de AFP.

Ziarul citeaza surse apropiate anchetei derulate de biroul procurorului federal al districtului Est din statul New York.

Parchetul american ancheteaza reprezentanti ai guvernului rus, atleti, antrenori, instante antidoping si orice alt tert care ar fi putut obtine un profit dintr-un sistem de doping, scrie New York Times, care indica faptul ca autoritatile americane intentioneaza sa aduca in fata justitie eventualii vinovati, chiar daca este vorba de cetateni straini care traiesc in afara Statelor Unite.

Procurorii americani se pot sesiza in privinta unui dosar in care sunt implicati cetateni straini care traiesc in afara tarii daca acesta este legat de Statele Unite, cum ar fi exemplul unei utilizari a unei banci americane sau daca atletii au participat la o competitie pe teritoriul american.

Aceasta ancheta a fost declansata de dezvaluirile facute saptamana trecuta de fostul sef al laboratorului rusesc antidpoing, Grigori Rodcenkov, potrivit caruia autoritatile rusesti au pus la punct un vast sistem de dopaj pentru Jocurile Olimpice de iarna de la Soci, in 2014.

Potrivit acestuia, zeci de atleti rusi, printre care 15 medaliati olimpici, au beneficiat de acest sistem organizat si supervizat de Moscova si de serviciile secrete, acuzatii negate de Kremlin.

Intrebat despre acest subiect, presedintele CIO, Thomas Bach, a afirmat ca nu stie nimic despre ancheta. "Nu am nicio informatie despre acest subiect", a spus el.