Mihail Mamiasvili, presedintele Federatiei ruse de lupte (FLR), a anuntat ca zeci de luptatori din Rusia au fost depistati pozitiv la meldonium, medicament cardiovascular care a devenit interzis de la data de 1 ianuarie 2016, informeaza Agerpres.

MeldoniumFoto: home.bt.com/

"Este o epidemie de proportii catastrofale. Din 1952 nu s-a inregistrat nici macar un singur caz, iar intr-o singura zi sunt cateva zeci. Aceasta situatie ne-a patat reputatia impecabila", a precizat Mihail Mamiasvili.

Conform oficialului, exista riscul ca Rusia sa nu aiba pe cine sa trimita la turneul de lupte din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro.

Federatia rusa de atletism, suspendata deja din toate competitiile internationale din cauza problemelor legate de dopaj, a anuntat luni ca patru atleti rusi au fost depistati pozitiv la meldonium cu ocazia campionatelor nationale desfasurate in luna februarie.

Presa rusa a dezvaluit ca 40 de sportivi rusi ar fi fost depistati pozitiv la meldonium de la inceputul anului, la peste 10 discipline, lucru care sporeste suspiciunile legate de existenta in Rusia a unui sistem similar cu cel din fosta Republica Democrata Germana.

Ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, le-a cerut marti sportivilor rusi sa renunte imediat la consumul de meldonium. "Trebuie sa facem tot ceea ce este necesar pentru eliminare dopajului din sportul rus. Obiectivul este sa facem totul pentru ca sportivii nostri sa mearga la Olimpiada de la Rio", a spus Mutko.

Recent, presedintele rus Vladimir Putin l-a criticat dur pe Mutko, caruia i-a cerut sa coopereze strans cu organizatiile sportive internationale si sa nu mai faca referire la posibile conspiratii politice impotriva Rusiei.

Tot cu meldonium a fost prinsa si Maria Sharapova, fostul lider mondial din WTA picand un test antidoping. In acest moment, Masha este suspendata provizoriu pana la finalizarea anchetei.