Guvernul a convenit, sambata, cu reprezentantii sportivilor, sa implementeze un mecanism prin care sa majoreze primele acordate celor care obtin medalii, urmand ca demersul sa fie finalizat inainte de Olimpiada din 2016, potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Dan Suciu, conform Mediafax.

Dan SuciuFoto: Agerpres

"In urma intalnirii (pe care am avut-o cu sportivii sambata – n.r.) luam in calcul stabilirea unui mecanism prin care sa avem prime mai mari pe criterii bine definite. Este clar ca acest calendar (de implementare a mecanismului –n.r.) trebuie facut in perspectiva Olimpiadei din 2010. Mecanismul trebuie sa fie implementat pana atunci'', a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, pentru Mediafax.

El a afirmat ca vor exista o serie de intalniri in care proiectele Ministerului Sportului si solicitarile sportivilor sa fie puse in acord. ''Va trebui sa vorbim si la nivelul Ministerului Sportului si sa stabilim o serie de intalniri prin care si celelalte proiecte pe care le iau sportivii in calcul, primele nationale si nu numai, sa le legam si de proiectele Ministerului si sa putem da drumul intregului mecansim'', a explicat Dan Suciu.

Purtatorul de cuvant al Executivului a mai spus ca Ministerul Sportului dispune de fondurile necesare si ca sumele care vor fi alocale pentru premierea sportivilor nu sunt mari, insa trebuie sa fie ''cantarite si oferite cu responsabilitate''.

''Nu vorbim de sume foarte mari, trebuie sa avem programarea legala si mecanismul bugetar care sa ne permita sa facem aceste majorari. Este vorba despre un mecanism pe care acum, cel putin, nu il avem ca sa premiem in urma asa cum ne-au solicitat dansii'', a spus Dan Suciu.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, in cadrul intalnirii au fost stabilite elementele care trebuie avute in vedere ''din perspectiva primelor si a obiectivelor pe care le poate sustine si Guvernul, pentru refacerea prestigiului si performantei sportive in anul 2016 - an olimpic''.

La intalnire au participat Marian Dragulescu, Andreea Chitu, Mihai Covaliu, Corina Caprioriu, Tiberiu Dolniceanu, respectiv Sorin Chelmu, secretarul general al Guvernului, si Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului.

Guvernul Ciolos a premiat, la finalul anului trecut, jucatoarele nationalei de handbal cu cate 60.000 de lei pentru medalia de bronz cucerita la Campionatul Mondial din Danemarca, fata de 14.800 de lei cat prevede legea pentru o medalie de bronz mondiala, suma putand fi dublata, tot conform normelor legale in vigoare. Premiul acordat fiecarei handbaliste a fost suplimentat insa printr-o decizie a Executivului.

Masura luata de Guvern a fost "amendata" de mai multi sportivi din ramuri individuale, care au cucerit medalii mondiale in 2015 si care au fost premiati cu sume mai mici.

Sportivii care au cucerit medalii mondiale in 2015 si s-au alaturat demersului lui Marian Dragulescu sunt Corina Caprioriu si Andreea Chitu (judo, medalii de argint), Larisa Iordache (gimnastica, bronz), Tiberiu Dolniceanu (scrima, bronz) si componentele echipei feminine de spada - Ana Maria Branza, Simona Pop, Simona Gherman si Loredana Dinu (argint).

Potrivit normativelor legale in vigoare, medaliile obtinute la Campionate Mondiale sunt recompensate cu 27.800 lei (medalie de aur), 18.500 lei (argint) si 14.800 (bronz), cu mentiunea ca premiile pot fi dublate, tot conform legislatiei.