"Regele tiganilor si campionul mondial al greilor nu va fi redus la tacere": Tyson Fury se mentine insolent pe pozitii, la zece zile dupa ce a devenit celebru in intreaga lume, dar polemicile sportive si extra-sportive incep sa ii eclipseze performantele in ring, scrie AFP.

Vladimir Klitschko lupta cu Tyson FuryFoto: Agerpres/EPA

Politia din Manchester a anuntat marti ca a deschis o ancheta pentru a stabili daca afirmatiile lui Fury legate de homosexualitate constituie o infractiune de incitare la ura.

In discutie sunt declaratiile facute pentru Mail on Sunday si publicate duminica. Boxerul britanic de 27 de ani, care, spre surpriza generala l-a invins pe ucraineanul Vladimir Klitschko si a cucerit centurile WBA, WBO si IBF la categoria grea, afirma ca trei lucruri trebuie sa fie reunite "pentru sfarsitul lumii". "Homosexualitatea, avortul si pedofilia, aceste trei lucruri trebuie indeplinite inainte de sfarsitul lumii ... asta m-a invatat Biblia".

"Cine s-ar fi gandit in anii 1950 sau 1960 ca primele doua vor fi legalizate?"

Acesta a scris miercuri, pe Twitter, ca "daca WBA, WBO si IBO vor sa imi ia centurile, sa o faca".

International Boxing Federation (IBF) a facut acest lucru cu cateva ore mai devreme, dar din alte motive. Asociatia ii reproseaza boxerului ca a acordat revansa lui Klitschko in loc sa accepte challengerul pe care l-a desemnat, un alt ucrainean, Vyacheslav Glazkov.

'In bucatarie si pe spate'

In 3 decembrie, Fury a ajuns in centrul discutiilor pentru niste afirmatii sexiste intr-o inregistrare video postata in 25 noiembrie, cu cateva zile inainte de lupta cu Klitschko.

"Pozitia unei femei e in bucatarie sau pe spate", spunea Fury. "Sunt foarte simpatice cand merg in jurul ringului cu acele pancarte. Ma inspira cand sunt obosit".

O petitie a fost lansata pentru retragerea sa de pe lista pretendentilor la titlul de sportivul anului in regat.

Miercuri, Asociatia britanica a ziaristilor sportivi (SJA) i-a retras invitatia la gala anuala pentru amenintari "proferate fata de cel putin unul dintre membri care a scris pe subiectul comentariilor respingatoare ale boxerului legate de homosexualitate si femei".

"Declaratiile sale senzationaliste imi amintesc de cele ale lui Mayweather, Haye sau Tyson", a declarat Jean-Marc Mormeck, fost campion mondial la semigrea.

Fury, care nu se sfieste sa isi ia peste picior adversarii (Klitschko are "la fel de multa charisma ca slipul meu!", David Haye este "o starleta fara nicio clasa, o diva"!), nu intentioneaza sa-si ceara scuze.

Intr-un interviu publicat pe Youtube in 6 decembrie, acesta a afirmat: "Daca a face un compliment unei femei spunand ca e draguta in rochie este ceva gresit, atunci o sa o spun din niu: femeile sunt dragute in rochie".

"Treaba sotiei mele e sa gateasca, sa faca curat si sa se ocupe de copii, asta e totul. Ia insa unele decizii, precum ce imi va gati cand ma intorc acasa".