Internationalele de Badminton ale Romaniei 2015 la final: sportivi din Indonezia, India, Anglia, Belgia si Croatia au castigat duminica finalele probelor celei de-a XIII-a editii a ”Internationalelor Romaniei” ce se desfasoara anual, în mod traditional, la mijloc de martie (12-15 martie) la Timisoara. Competitia face parte din Circuitul European de Badminton, cu punctare în ierarhia mondiala Badminton World Federation.

Romania Badminton International 2015Foto: Hotnews

Reunind la start 169 de sportivi din 35 de tari si totalizand 182 de partide gazduite în Sala ”Constantin Jude”, întrecerea open organizata de Federatia Romana de Badminton a avut parte de o finala exclusiv indoneziana a probei de simplu masculin, favoritul numarul 7 Adi Pratama (Indonezia) depasindu-l cu 3-0 pe favoritul numarul 1 al probei Indra Bagus Ade Chandra (Italia), pe seturi 12-10, 11-6, 11-9. Cei doi finalisti au fost premiati de Ambasadorul Republicii Indonezia în Romania, Excelenta Sa Domnul Diar Nurbintoro, unul dintre invitatii care au onorat cu prezenta întrecerea desfasurata pe parcursul a 4 zile. Alaturi de E.S. domnul Diar Nurbintoro s-au aflat în tribune dl. Alin Petrache, presedintele Comitetului Olimpic Sportiv Roman, Simona Amanar Tabara si Vicepresedintele Badminton Europe domnul Murat Ozmekik.

Lianne Tan (Belgia), favorita numarul 1 a probei de simplu feminin a învins-o în finala pe Chloe Birch (Anglia), calificata în ultimul act fara a avea statut de cap de serie, cu un scor categoric de 3-0 (11-7, 11-7, 12-10); în ultimul set cand Birch conducea cu 10-4, Tan a revenit spectaculos castigand cu 12-10.

Perechea de dublu mixt, Tarun Kona & Sikki Reddy (India) a rasturnat calculele hartiei într-o alta finala asiatica, dispunand cu 3-0 de favoritii numarul 2 la dublu mixt de origine indoneziana, Jones Rafli Jansen si Cisita Joity Jansen, care au evoluat sub steagul Germaniei.

Croatii Zvonimir Durkinjak si Zvonimir Hoelbling, favoriti numarul 1, si-au aparat titlul cucerit la Timisoara în 2014 în finala de dublu masculin, dispunand în 3 seturi de perechea poloneza Bochat – Pietryja, favorita numarul 2.

Chloe Birch si Jenny Wallwork (fosta numar 5 mondial la dublu mixt), din Anglia, fara statut de cap de serie, au triumfat la dublu feminin, în singura finala extinsa pe 4 seturi, în dauna frantuzoaicelor Palermo si Tran.

In compania sportivilor de peste hotare, unii regasiti în topul celor mai buni 100 de badmintonisti din lume în probele respective, tinerii reprezentanti ai Romaniei au avut evolutii peste asteptari, campioana nationala en-titre de seniori Andra Olariu (Timisoara) ajungand în 3 probe pe tabloul principal al întrecerii si pana în optimile de simplu feminin, în ciuda faptului ca are numai 16 ani. Juniorii Catalina Simionescu (Galati) si Collins Filimon (Bucuresti) au accedat pîna în optimi în proba de dublu mixt unde au fost depasiti de castigatorii probei, Tarun Kona & Sikki Reddy.

Sonia Olariu (Timisoara) s-a calificat în sferturile de finala ale probei de simplu fete, dupa un meci dramatic, de 5 seturi, în care a revenit de la 1-2 la seturi si a jucat ultimele 3 puncte accidentata, ceea ce a împiedicat-o, sa-si apere sansele si în continuare.

Cel mai puternic turneu de badminton din Romania a fost dotat cu premii în valoare de 5.000 de dolari si a pus în practica un sistem experimental de disputare a jocurilor, dupa criteriul cel mai bun din 5 seturi si cu punctare pana la 11 sau doua diferenta. ​