Noul presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman va fi ales, in cursul zilei de joi, dintre candidatii Octavian Bellu, Elisabeta Lipa si Alin Petrache, acesta urmand sa fie desemnat prin voturile celor 123 de membri care formeaza Adunarea Generala a forului, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adunarea Generala a COSR, care va incepe de la ora 11.00, are 123 membri, insa numarul de voturi ce revine fiecaruia este stabilit in urma performantelor inregistrate la Jocurile Olimpice de federatiile nationale sau de recunoasterea din partea Comitetului International Olimpic.

Pentru ca Adunarea Generala sa fie statutara, trebuie sa fie prezenti 50 la suta plus unu dintre membri.

Unul dintre candidati va fi desemnat castigator din primul tur daca va aduna jumatate plus unu dintre sufragii, în caz contrar urmand sa se organizeze o noua runda de alegeri, la care vor participa primii doi clasati in turul intai.

Federatiile care au obtinut performante la Jocurile Olimpice vor avea cate patru voturi, cele care sunt incluse in programul olimpic, dar nu au obtinut rezultate notabile, vor avea cate trei voturi, forurile recunoscute de catre Comitetul International Olimpic vor avea cate doua, în timp ce federatiile nationale recunoscute de COSR si precum si personalitatile vor avea cate un vot.

Astfel, 17 federatii vor avea cate patru voturi fiecare: Federatia Romana de Atletism, Federatia Romana de Box, Federatia Romana de Bob si Sanie, Federatia Romana de Canotaj, Federatia Romana de Gimnastica, Federatia Romana de Haltere, Federatia Romana de Handbal, Federatia Romana de Judo, Federatia Romana de Kaiac-canoe, Federatia Romana de Lupte, Federatia Romana de Natatie/Pentatlon Modern, Federatia Romana de Patinaj, Federatia Romana de Schi si Biatlon, Federatia Romana de Scrima, Federatia Romana de Tenis, Federatia Romana de Tenis de masa, Federatia Romana de Tir Sportiv.

Cate trei voturi vor avea 16 federatii: Federatia Romana de Badminton, Federatia Romana de Baschet, Federatia Romana de Ciclism, Federatia Romana de Fotbal, Federatia Romana Ecvestra, Federatia Romana de Gimnastica Ritmica, Federatia Romana de Golf, Federatia Romana de Hochei pe Gheata, Federatia Romana de Hochei pe iarba, Federatia Romana de Polo, Federatia Romana de Rugby, Federatia Romana de Triatlon, Federatia Romana de Taekwondo WTF, Federatia Romana de Tir cu Arcul, Federatia Romana de Volei, Federatia Romana de Yachting.

Alte 13 federatii nationale recunoscute de CIO vor avea cate doua voturi: Federatia Romana Aeronautica, Federatia Romana Alpinism/Escalada, Federatia Romana Arte Martiale, Federatia Romana de Biliard, Federatia Romana de Bridge, Federatia Romana de Dans Sportiv, Federatia Romana de Karate, Federatia Romana de Motociclism, Federatia Romana de Orientare, Federatia Romana de Popice/Bowling, Comitetul National Paralimpic, Federatia Romana Sportul pentru Toti, Federatia Romana de sah.

Cate un vot vor avea 14 federatii: Federatia Romana de Arte Martiale de Contact, Federatia Romana de Culturism si Fitness, Federatia Romana de Fotbal-Tenis, Federatia Romana de Go, Federatia Romana de Karate Traditional, Federatia Romana de Karate WKC, Federatia Romana de Karate Kyokushin, Federatia Romana de Kempo, Federatia Romana de Modelism, Federatia Romana de Oina, Federatia Romana de Radioamatorism, Federatia Romana de Sambo, Federatia Romana de Scrabble si Federatia Romana de Taekwondo ITF.

Totodata, 63 cluburi sportive, directii judetene si personalitati COSR vor avea cate un vot in cadrul Adunarii Generale de Alegeri.

Octavian Morariu si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR) in cadrul Adunarii Generale a forului din 15 aprilie. Morariu, in varsta de 53 de ani, a decis sa renunte la sefia COSR pentru a se dedica activitatii din cadrul Comitetului International Olimpic.