Potrivit rezultatelor ultimului sondaj Eurobarometru privind sportul si activitatea fizica, 59% dintre cetatenii Uniunii Europene nu fac niciodata sport sau rareori desfasoara activitati sportive, in timp ce 41% fac sport cel putin o data pe saptamana. Europa de Nord este mult mai activa fizic decat sudul si estul.

sondaj: cat de des faceti sportFoto: Comisia Europeana

70% dintre respondentii din Suedia au declarat ca fac sport sau activitati fizice cel putin o data pe saptamana, plasandu-se cu putin inaintea Danemarcei (68%) si Finlandei (66%) si fiind urmata de Olanda (58%) si Luxemburg (54%). La cealalta extrema a clasamentului se afla Bulgaria, unde 78% dintre persoane nu fac niciodata sport sau activitati fizice, urmata de Malta (75%), Portugalia (64%), Romania (60%) si Italia (60%), potrivit reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.

Comentand pe marginea acestor constatari, Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil de domeniul sportului, a declarat: "Rezultatele Eurobarometrului confirma necesitatea adoptarii unor masuri pentru a incuraja un numar mai mare de persoane sa practice activitati sportive si fizice ca parte din viata lor de zi cu zi. Acest lucru este de o importanta cruciala, nu doar din perspectiva sanatatii, bunastarii si integrarii persoanelor, ci si din cauza costurilor economice semnificative care rezulta din lipsa activitatii fizice. Comisia se angajeaza sa sprijine statele membre in eforturile lor de a incuraja populatia sa fie mai activa. Vom pune in aplicare recent adoptata Recomandare a Consiliului privind activitatile fizice menite sa imbunatateasca sanatatea si vom accelera planurile in vederea instituirii unei saptamani europene a sportului. Noul program Erasmus + va oferi, la randul sau, - pentru prima data - finantare pentru initiativele transnationale de promovare a sportului si a activitatii fizice."

Sondajul arata ca in special autoritatile locale ar putea face mai mult pentru a incuraja cetatenii sa fie activi din punct de vedere fizic. Desi 74% dintre respondenti sunt de parere ca cluburile sportive locale si alti furnizori ofera suficiente oportunitati pentru activitati fizice, 39% considera ca autoritatile locale nu fac destul.