Fosta vedeta a natatiei mondiale, australianul Ian Thorpe, depresiv dupa sfarsitul exceptionalei sale cariere, a fost internat dupa ce a fost descoperit ratacind pe strazile din Sydney, sub influenta medicamentelor, scrie AFP.

"Dezorientat", Thorpe, 31 de ani, a fost internat in noaptea de duminica spre luni intr-o clinica privata. El a fost surprins in momentul in care incerca sa se urce la volanul unei masini in apropiere de domiciliul parintilor sai, a confirmat managerul sau, James Erskine.

Vecinii sunt cei care au alertat politia, intrigati de comportamentul sportivului, care nu reuseste sa se adapteze vietii din afara bazinului de inot, potrivit anturajului sau.

James Erskine a afirmat ca fostul campion nu consumase alcool dar luase analgezice si antidepresive.

"Ia medicamente, pe reteta, analgezice pentru umar si este de asemenea tratat pentru depresie. (...). Amestecul acestora l-a dezorientat", a declarat acesta, pentru televiziunea ABC.

"A incercat sa intre intr-o masina despre care credea ca este a unui prieten, dar nu era masina unui prieten. Nu bause deloc alcool", a afirmat managerul.

Tatal lui Ian Thorpe, Ken, se declara optimist in ceea ce priveste viitorul fiului sau.

"Exista probleme de sanatate si un trecut dificil. Dar sper ca in sase luni sa isi revina", a declarat acesta, foarte emotionat, pentru Daily Telegraph.

Aceasta este a doua internare a cvintuplului campion olimpic la natatie in doua saptamani.

Potrivit presei, Thorpe a fost internat la finele lui ianuarie pentru depresie si abuz de alcool. Agentia sa pentru relatii publice SEL spune ca acesta a fost operat la un umar.

"O depresie infioratoare"

Inotatorul este unul dintre cei mai celebri sportivi ai Australiei.

In 2013, a publicat "Acesta sunt eu", o autobiografie in care admite ca are probleme cu alcoolul si este depresiv.

"Nici familia mea nu stie ca am petrecut o mare parte a vietii mele luptandu-ma cu ceea ce as putea numi o depresie infioratoare", spunea el.

"Este o adevarata gaura neagra. Cred ca este inevitabil faptul ca m-am orientat spre mijloace artificiale pentru a-mi controla sentimentele si am gasit alcoolul", adauga el.

Inzestrat cu niste maini si picioare in afara normelor obisnuite, Thorpe este atletul australian care a obtinut cele mai multe medalii olimpice de aur, patru la Jocurile de la Sydney in 2000 si una la Atena, in 2004.

De 11 ori campion mondial, este primul inotator care a castigat sase medalii de aur la un singur campionat mondial, in 2001.

Potrivit fostului sau rival Grant Hackett, citat de Fairfax Media, viata de echipa se potrivea cu natura introvertita a lui Ian Thorpe, care nu a mai suportat insa singuratatea dupa ce a parasit bazinele.

"Nu este o tranzitie pentru care multi oameni sunt pregatiti. Este dificil si trebuie sa ai multi prieteni, indiferent care este nivelul tau, pentru a reusi in aceasta tranzitie", a explicat el.

Deziluzia inaintea Jocurilor Olimpice de la Londra, unde nu a reusit sa se califice, a contribuit si ea la accentuarea deziluziei, a apreciat acesta.