Omul de afaceri Ion Tiriac a declarat, joi, ca ar fi foarte usor pentru Romania sa organizeze alaturi de o alta tara un Campionat European la fotbal, dar nu si o editie a Jocurilor Olimpice, pe care o considera un eveniment "complex".

Cu organizarea unor Jocuri Olimpice trebuie sa mai asteptam putin. Din punctul meu de vedere cred ca este foarte usor sa co-organizezi un Campionat European la fotbal decat sa organizezi o Olimpiada. La fotbal cinci stadioane le faci in doi ani si chior. Dar Olimpiada nu e acelasi lucru. E foarte complex. Ce faci cu infrastructura dupa Olimpiada? Pai Soci, dupa parerea mea, o sa devina dupa Olimpiada o statiune ca Albertville cu zece Cupe Mondiale organizate anual", a spus Tiriac in cadrul dezbaterii "Sporturile Olimpice si Geopolitica Succesului" organizata de Institutul Aspen Romania, citeaza Mediafax.

Tiriac considera ca Romania ar trebui sa investeasca 3-4 miliarde de euro in infrastructura pentru turismul de iarna din Muntii Carpati. "Este inadmisibil sa gandesti ceva, un proiect de organizare a unui eveniment major, pentru mai mult de patru ani fara sa chemi la aceeasi masa si opozitia. Trebuie sa lamurim Guvernul ca trebuie niste bani investiti in turismul de iarna. Aici, pe o raza de o mie de kilometri, suntem cam singuri si sa adunam tot aici. Ce inseamna pentru o tara ca a noastra 3-4 miliarde de euro ca sa faci infrastructura de turism in Carpati? Absolut nimic. Trebuie insa sa avem insa putina cultura politica, sa ne dam seama ca nu suntem vesnici si nu costa nimic sa aduci la masa opozitia", a precizat omul de afaceri.

Ion Tiriac nu are sperante mari in ceea ce priveste rezultatele sportivilor romani la Jocurile Olimpice de la Soci. "Delegatia Romaniei la Soci este mica, dar sper sa facem o figura onorabila si daca nu, macar sa se calificam undeva decent. Unde nu da Dumnezeu sa ne intoarcem si noi acasa cu o medaliuta cu putin noroc. Insa pentru noi niciodata jocurile de iarna nu au reprezentat ce au reprezentat cele de vara. Traim cu speranta ca in viitor vom avea mai multe FOTE, adica mai multe partii, mai multe patinoare, mai multe trambuline. Dar aici e vorba si de buget, iar ministrul aici de fata nu cred ca poate face ceva pentru ca are acum un buget cat pentru doua saniute", a mentionat Tiriac.

Prezent la dezbatere, ministrul Tineretului si Sportului, Nicolae Banicioiu, a declarat ca totusi sunt tari cu bugete alocate sportului mai mici decat al Romaniei si cu toate acestea obtin medalii la Jocurile Olimpice.

"Problemele din sportul romanesc sunt, sa nu spunem de cod rosu, dar cred ca de cod portocaliu. Intr-adevar, bugetul este cea mai mare problema a sportului, insa se pot gasi solutii si fara buget. Sunt tari care reusesc sa ia medalii si cu bugete mai mici decat ale Romaniei si care fac performante fara a avea conditiile minime. Dar in sporturile olimpice Romania niciodata infrastructura, pana la FOTE Romania nu a avut un traseu de biatlon. Sunt pasi timizi, dar sunt pasi pe care i-am facut", a adaugat Banicioiu.