​Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, este ultimul nume important care este acuzat ca ar fi efectuat plati nelegale catre sport. Sportul a devenit o metoda buna de a justifica cum se cheltuiesc banii publici. Iata mai jos doar cateva cazuri in acest sens.

Nicusor Constantinescu (arhiva)Foto: AGERPRES

Marin Condescu, presedinte al FNME si principal finantator al echipei Pandurii Targu Jiu

In cursul primaverii anului 2013, conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO), principalul finantator al clubului Pandurii, a depus trei plangeri penale impotriva lui Marin Condescu, cerand clarificari asupra modului de cheltuire a unor mari sume de bani.

Dosarul procurorilor DNA vizeaza modul in care in anul 2011 Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Targu Jiu si SNL Oltenia au incheiat un contract de cesiune cu firma Edenred Romania SRL, cea care distribuia tichete de masa pentru mineri. Contractul a avut o valoare de 1,6 milioane lei si, conform unei declaratii dintr-o conferinta de presa, din luna iunie, a managerul privat al CEO, Laurentiu Ciurel, firma distribuitoare de tichete trebuia sa isi primeasca banii de la Pandurii, conform intelegerii avute cu SNLO, unitatea miniera virand sumele prin intermediul clubului de fotbal.

Citeste aici mai multe despre dosarul lui Marian Condescu

Constantin Boscodeala (primarul PSD al Municipiului Buzau)

Ce spun procurorii DNA:

"In cursul anului 2008, prin incalcarea atributiilor de serviciu pe care le avea in calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Boscodeala Constantin Octavian a dispus, in mod nelegal, plata sumei de 1.633.496,32 lei catre ASOCIATIA SPORTIVA FOTBAL CLUB GLORIA BUZAU (denumita in continuare "Asociatia sportiva") cu titlu de finantare nerambursabila - din care suma de 279.496,32 lei reprezinta plati directe efectuate catre REGIA AUTONOMA MUNICIPALA (R.A.M.) BUZAU (unitate din subordinea Consiliului local Buzau, la care Asociatia sportiva avea debite restante).

De aceasta suma de bani a beneficiat, in mod indirect, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzau (agent economic privat la care primarul era actionar, in calitate de persoana fizica), firma cu care Asociatia sportiva avea incheiat un protocol conform caruia se obliga, contrar legii, sa sustina activitatea sportiva a societatii comerciale cu sumele primite de la bugetul local. De asemenea, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzau fusese obligata, prin hotarare judecatoreasca, la plata debitelor restante catre R.A.M. Buzau, in solidar cu Asociatia sportiva (suma de 279.496,32 lei mentionata mai sus).

In aceasta modalitate, bugetul local al municipiului Buzau a fost prejudiciat cu suma de 1.633.496,32 lei.

De asemenea, la data de 19 mai 2006, fara a exista o hotarare a Consiliului Local al Municipiului Buzau, inculpatul Boscodeala Constantin Octavian a acordat direct, in folosinta gratuita, o parte a Complexului Sportiv Gloria, obiectiv aflat in proprietatea publica a municipiului Buzau, Asocierii in participatiune formate din Asociatia Sportiva "Vointa Buzau" si S.C. Monte Cris S.R.L. Buzau, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 2.675.555,22 lei, reprezentand veniturile nerealizate in perioada 1 ianuarie 2008 - 31 octombrie 2009.

In plus, incepand cu anul 2002, cand Complexul Sportiv Gloria a intrat in proprietatea publica a municipiului Buzau, primarul Boscodeala Constantin Octavian a asigurat nelegal folosinta gratuita a stadionului de fotbal ASOCIATIEI SPORTIVE FOTBAL CLUB GLORIA BUZAU si, prin intermediul acesteia, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. In acest mod, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de 587.942,55 lei, reprezentand veniturile nerealizate din exploatarea bunului".

Citeste aici mai multe despre "Dosarul Gloria"

Nicusor Constantinescu (presedintele CJ Constanta)

Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, a fost ridicat miercuri (14 ianuarie 2014) de procurorii anticoruptie din fata sediului CJ si dus la audieri la DNA, pe numele sau existand mandat de aducere.

Conform procurorilor DNA, Constantinescu Nicusor Daniel si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta in sensul ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro).

b) 13.305.000 lei, reprezentand plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive; finantarea si platile au fost efectuate numai in baza hotararilor CJ Constanta (institutie condusa de invinuit), cu incalcarea flagranta a prevederilor Legii nr. 350/2005 care reglementeaza regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati non-profit de interes general si a prevederilor Legii nr. 69/2000 a Educatiei fizice si Sportului.

Citeste aici mai multe despre cazul Nicusor Constantinescu.

CSM Bucuresti, bani cheltuiti fara fond

CSM Bucuresti a cheltuit zeci de milioane de euro in ultimii 5 ani din banii bucurestenilor. O investigatie gsp.ro scoate la iveala, printre altele, cum doar in primul trimestru al anului 2012 clubul sportiv al lui Sorin Oprescu (CSM) a cheltuit din banii bucurestenilor pentru sah peste 500.000 de euro, adica de cinci ori mai mult decat cheltuieste intr-un an Federatia Romana de Sah.

Vezi aici toate sumele aberante cheltuite de CSM Bucuresti.

Petrolul primeste doua milioane de euro din partea Primariei Ploiesti

Formatia de pe "Ilie Oana" a primit doua milioane de euro de la bugetul local, dupa ce a castigat Cupa Romaniei (2013) la fotbal si dupa ce a incheiat campionatul intern in primele cinci locuri.

"Daca echipa va face performanta, Adrian Mutu (recent transferat la Ploiesti) va beneficia de bonusurile stabilite de Consiliul Local la fel ca si ceilalti jucatori" - Iulian Badescu, primarul Municipiului Ploiesti.

Citeste aici mai multe despre banii pe care ii primeste Petrolul de la Primaria Ploiesti.