Tanarul norvegian Magnus Carlsen a devenit vineri noul campion mondial la sah, la varsta de 22 de ani, detronandu-l pe indianul Viswanathan Anand, la capatul unui meci care ii consacra suprematia deja consfintita in clasamentul mondial, scrie AFP.

Magnus CarlsenFoto: magnuscarlsen.com

In varsta de 22 de ani si considerat un jucator exceptional de legenda sahului, Garry Kasparov, Carlsen a castigat trei partide si a facut sapte remize, fara a inregistra nicio infrangere in meciul disputat pe terenul lui Anand, la Chennai, in sudul Indiei.

Acesta devine astfel si primul occidental care castiga titlul mondial din 1975, dupa victoria americanului Bobby Fischer.

"Mi-am jucat strategia pana la capat. Sunt onorat si fericit ca am castigat acest titlu", a spus acesta, in conferinta de presa organizata dupa partida.

"Vish (Anand, n.r.) a fost campion mondial atat de mult timp, este unul dintre cei mai buni jucatori din toate timpurile. Sigur ca sunt fericit ca am castigat", a adaugat acesta.

Victoria marcheaza si o schimbare de generatii la varful sahului mondial, in conditiile in care indianul, in varsta de 43 de ani, detinea coroana din 2007.

Carlsen a obtinut vineri o remiza, dupa 4 ore si 45 de minute de joc.

La randul sau, Anand a admisca a facut din nou o "gafa" in ultima partida si si-a cerut scuze in fata fanilor sai.

"Este clar ca el (Carlsen) a dominat meciul in ansamblul sau. La inceput credeam ca sansele mele depind de capacitatea de a tine partide lungi fara a face erori", a explicat jucatorul indian.

"Dar am avut in acest an probleme cu greserile care s-au strecurat in jocul meu", a adaugat el.

Carlsen "depaseste asteptarile"

"Felicitari lui Magnus pentru victoria sa! Continua sa depaseasca asteptarile cele mai mari cu talentul si tenacitatea sa", a scris pe Twitter Kasparov, la finalull meciului.

Marea maestra Susan Polgar afirma ca abordarea jocului la Carlsen este "incantator de inovanta" si agresiva.

"In primele 8 partide, si-a impus planul de joc in fata lui Anand", a spus ea.

"La sah, pozitia si strategia sunt esentiale si atat timp cat avansarea unei piese se conformeaza planului de joc, experienta conteaza putin", a estimat aceasta.

Meciurile disputate pot fi cunsultate aici.

"Sfarsitul unei ere"

Marele maestru britanic Nigel Short a scris, pe Teitter: "Sfarsitul unei ere", chiar inainte de finalul meciului.

Carlsen a ratat titlul de cel mai tanar campion mondial al lumii, detinut de Kasparov din 1985, cu doar cateva saptamani.

Devenit la 19 ani cel mai tanar "numar unu" din istoria sahului, el domina clasamentul Federatiei Internationale de Sah cu un record de 2.870 puncte Elo, peste punctajul de 2.851 puncte atins de Kasparov in 1999.

Meciul are o bursa de 2,24 milioane de dolari (1,6 milioane euro), dintre care 60% revin invingatorului.