Doua dintre componentele echipei de stafeta 4x400 metri a Rusiei s-au sarutat pe podiumul de premiere de la Campionatul Mondial de Atletism din Moscova, dupa ce au primit medaliile de aur, in semn de protest fata de legea propagandei anti homosexuale din tara pe care o reprezinta, relateaza Sky News.

Atletele din Rusia se sarutaFoto: Captura YouTube

Rusia a castigat medalia de aur la Moscova, fiind pentru prima data in istorie cand Rusia castiga titlul la aceasta proba in fata SUA.

Cu o zi inainte, campioana mondiala la proba de saritura cu prajina, Yelena Isinbaieva, a afirmat ca a fost prost inteleasa cand, aparent, ar fi vorbit in favoarea controversatei legi.

Comentariile campioanei in varsta de 31 de ani au venit dupa ce alti atleti au facut diferite gesturi pentru a semnala faptu ca se opun legii, precum vopsirea unghiilor in culorile curcubeului.

Conform noii legislatii adoptata de Rusia, este ilegal sa oferi informatii minorilor despre homosexualitate. Legea a determinat mai multe apeluri pentru boicotarea Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci din 2014.

Dupa ce atleta suedeza Emma Green-Tregaro (saritura in inaltime) a criticat legea rusa, Isinbaieva a declarat: "Este o lipsa de respect fata de tara noastra, cetatenii nostri pentru ca suntem rusi. Poate suntem diferiti de europeni si de oamenii din alte locuri".

Elena Isinbaieva

Elena Isinbaieva

Foto: Facebook

La o zi dupa, a facut urmatoare rectificare, intr-un comunicat: "Ce am vrut sa spun era ca oamenii ar trebui sa respecte legile celorlalte tari, mai ales atunci cand sunt oaspeti. Insa vreau sa fie clar ca respect opiniile colegilor mei atleti si vreau sa afirm in cei mai puternici termeni ca ma opun oricarei discriminari fata de persoanele homosexuale, din cauza orientarii sexuale (ceea ce este impotriva cartei olimpice).

Cei care se opun legii din Rusia au cerut Comitetului Olimpic International sa ii ia atletei rolul de ambasador al Jocurilor Olimpice de Tineret.

Moscova a precizat ca toti atletii vor fi liberi sa ia parte la Jocurile Olimpice de Iarna de la anul indifferent de orientarea sexuala, insa trebuie sa se supuna legii ruse.

Strainii care o vor incalca pot fi amendati cu pana la 5.000 ruble (circa 110 euro) si risca arest de pana la 15 zile, precum si eventuala deportare.