Doua echipe de ciclisti, avand cate un orb in componenta, au castigat la tandem concursul de ciclism cross country "Prima Evadare" care a avut loc weekend-ul trecut si la care au participat 2.700 de persoane. Primul loc a fost ocupat de o echipa din Mures - Arnold Csaba Butu si Bereci Jeno, care a parcurs cei 55 de km intre Bucuresti si Snagov in doua ore si 25 de minute. Pe locul doi s-a clasat echipa din Ungaria - Zsolt Balogh si Ilyes Ferenc - cu doua ore si 26 minute. Arnold Csaba Butu, jumatatea echipei care s-a clasat pe primul loc, sufera de o boala ereditara si a inceput sa orbeasca de la varsta de 8 ani. Acum are 44 de ani si nu mai vede aproape nimic. Asta nu il impiedica sa participe la cateva competitii internationale in fiecare an printre care si Campionatul Mondial de Ciclism. Zsolt Balogh, jumatatea echipei de pe locul doi, s-a nascut orb. A descoperit pasiunea pentru ciclism la varsta de 28 de ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Concurs Prima evadare

Concurs Prima evadare

Foto: Mihai Stetcu

Fiindca sunt orbi, cei doi ciclisti pot participa la competitii doar la tandem. Mai exact, intr-o bicicleta cu doua locuri, pilotul fiind o persoana vazatoare. Arnold Csaba Butu, jumatatea echipei care s-a clasat pe primul loc, are 44 de ani si este din Odorheiul Secuiesc. A inceput sa orbeasca de la 8 ani si la varsta de 32 s-a pensionat deoarece si-a pierdut vederea aproape definitiv. "Eu am o boala ereditara. Nu sunt complet nevazator, sunt slab vazator. Vad ceva, dar nu ma pot descurca singur. Am fost diagnosticat cu aceasta boala la varsta de 8 ani si de atunci s-a tot agravat. Pana la 25 de ani am putut sa citesc. M-am pensionat la varsta de 32 de ani pentru ca nu mai vedeam aproape deloc. Dupa ce m-am pensionat m-am apropiat de sport. Si inainte faceam sport dar nu la nivel de competitie. M-am apucat de ciclism pentru ca nu vroiam sa stau in casa toata ziua. In primul an am facut cicloturism si am mers la Venetia. Din 2003 am inceput sa particip la competitii", a povestit Arnold Csaba Butu pentru HotNews.ro.

In ultimii 12 ani a participat la peste 25 de competitii internationale printre care Campionatul Mondial de Ciclism si Jocurile Paralimpice de la Beijing. "Cel mai frumos concurs pentru mine a fost Campionatul Mondial din Elvetia. A fost cel mai rapid concurs. Am parcurs 102 km in doua ore si noua minute. In tara nu se organizeaza concursuri in tandem si nu primim puncte pentru a ne califica la Campionatul Mondial, dar participam de placere", povesteste Arnold. Zilnic se antreneaza intre doua si cinci ore.

Un rol important in echipa il joaca partenerul sau, Bereci Jeno. "Pedalam impreuna de patru ani. Sta aproape de mine, ne antrenam impreuna. Se pricepe foarte bine la mountain bike. Sigur as vrea sa fiu eu pilotul, nu sa stau in spate, dar asta e. El este "ochii mei"", spune Arnold.

Desi majoritatea oamenilor nici nu isi pot inchipui ca un orb sa pedaleze, Arnold spune ca asta nu constituie un dezavantaj: "Faptul ca sunt nevazator nu constituie un dezavantaj. Ne-am integrat foarte bine. Toata lumea ne cunoaste, vorbeste cu noi. Nu avem nicio problema".

Zsolt Balogh are 32 de ani, jumatatea echipei care s-a clasat pe locul doi, este din Ungaria si este orb din nastere. Cu toate ca este orb, munceste pentru afacerea familiei si in timpul liber practica acest sport. Arnold si Zolt s-au cunoscut in urma cu cativa ani, in Ungaria, si de atunci au devenit prieteni.

"Eu am un sponsor din Taiwan. Este un producator care face cadre pentru tandem. Zsolt Balogh a cumparat un cadru pentru bicicleta cand am fost in Ungaria si asa ne-am cunoscut si ne-am imprietenit. El s-a apucat de ciclism la indemnul meu. Face asta de patru ani, iar acum vrea sa se apuce si de competitii. El face ciclism mai mult din placere, de recreere. Tot eu i-am gasit si partener. Este de aici de la mine din Odorheiul Secuiesc. La aceasta competitie ei au ajuns la 59 de secunde in urma noastra. Aproape ne-au batut. Echipa de pe locul III, alcatuita din oameni fara dizabilitati, a ajuns la 12 minute in urma noastra", povesteste Arnold.

La tandem, in concursul "Prima Evadare" s-au inscris cinci echipe. Clasamentul il puteti vedea aici.