In timp ce alpinismul se pregateste sa celebreze 60 de ani de la prima ascensiune pe Everest, cel mai inalt varf din lume, cu 8.848 m altitudine, doi octogenari vor sa le fie mentionate numele in cartea recordurilor, ca fiind cei mai varstnici cuceritori ai Acoperisului Lumii: nepalezul Min Bahadur Sherchan (81 ani) si japonezul Yuichiro Miura (80 ani), scrie Agerpres.

Cei doi sunt deja cunoscuti, pentru ca au reusit extraordinara isprava la 76 si 75 de ani, avand chiar o polemica. Miura a urcat pe varf la o zi dupa Sherchan, dar a fost considerat cel mai varstnic cuceritor al Everestului, pentru ca nepalezul nu a facut cererea. Totusi, Shercan nu vrea sa tina ranchiuna, declarand pentru agentia EFE, in casa sa din Katmandu: "De ce vreau sa fac un nou record, cand eu il am pe al meu? Pur si simplu pentru ca mi-am propus sa urc pe varf dupa ce implinesc 80 de ani. Am incercat sa o fac anul trecut, dar nu am obtinut sprijin financiar din partea guvernului", a spus el.

Shercan, care nu apartine comunitatii sherpa, faimoasa prin faptul ca da cei mai multi ghizi in Himalaya, ajutand alpinistii din toata lumea sa urce pe cele mai inalte varfuri din lume, a facut, si el, apel la unul dintre acesti specialisti fara egal in alpinismul extrem.

Circa 4.000 de persoane au urcat pe Everest din 1953, de cand neo-zeelandezul Edmund Hillary si Tenzing Norgay Sherpa au reusit premiera absoluta.