Clubul Absoluto BJJ a obtinut pe 21 octombrie la Londra, prin sportivul Remus Corbei, primul titlu de Campion European No Gi.

Remus Corbei si Tudor MihaitaFoto: Hotnews

Open-ul Londrei

Deplasare extraordinara pentru Romania la doua dintre cele mai puternice competitii de arte martiale din lume, disputate in weekendul 20-21 octombrie: Open-ul Londrei si Campionatul European No Gi, ambele la Brazilian Jiu Jitsu.

Remus Corbei

Remus Corbei

Foto: Hotnews

In prima competitie, clubul romanesc Absoluto BJJ a obtinut sase medalii: doua de aur prin Mihai Handrea si Tudor Mihaita (foto), una de argint prin Radu Rosca si trei de bronz bronz prin Andrei Muscalu, Nicolo Bonati si Camil Moldoveanu.

Campionatului European No Gi

A doua zi, la prima editie a Campionatului European No Gi, sportivul Absoluto Remus Corbei (foto) a facut senzatie: Campion European in categoria sa de greutate si Vicecampion European in categoria Open. Au mai urcat pe podium: Ciprian Carausu, Radu Rosca, Nicolo Bonati - argint, Camil Moldoveanu si Tudor Mihaita - bronz.

Absoluto BJJ este cel mai prestigios club de BJJ (Brazilian Jiu Jitsu) si MMA (Mixed Martial Arts) din Romania, cu peste 400 de medalii castigate in competitii interne si internationale, de la infiintarea in 2004. Doar anul acesta clubul a obtinut 2 titluri mondiale (World Pro Cup, Abu Dhabi) si 3 titluri europene (Campionatul European BJJ Gi, Lisabona si Campionatul European BJJ No Gi, Londra). Absoluto detine filiale in Baia Mare, Bucuresti, Cluj Napoca, Constanta, Braila, Iasi si Tecuci. Lunar in cadrul acestor clubuluri se pregatesc peste 200 de sportivi, pentru performanta sau recreere

Aspect concurs

Aspect concurs

Foto: Hotnews

Ce este Jiu Jitsu Brazilian?

Jiu Jitsu Brazilian , cunoscut si ca BJJ, dupa prescurtarea din limba engleza (Brazilian Jiu Jitsu) sau Gracie Jiu Jitsu, este o arta martiala si un sport de contact care se bazeaza pe lupta la sol si care prin folosirea tehnicilor articulare si a strangularilor il forteaza pe oponent sa renunte la lupta (komabt.ro)

Pe principiul folosirii cat mai eficiente a tehnicii si in special a parghiilor, in dauna atributelor fizice (greutate, forta exploziva, alonja etc.), un practicant fara atribute fizice de exceptie are sanse de reusita ridicate in lupta, in fata unui adversar superior din punct de vedere fizic. Stilul a fost creat la inceputul secolului 20 de catre familia Gracie, in Brazilia. BJJ-ul poate fi practicat pentru auto-aparare, pentru aspectul competitional (gi si no gi) sau pentru competitiile de arte martiale mixte (Mixed Martial Arts sau MMA).

Tudor Mihaita pe podium

Tudor Mihaita pe podium

Foto: Hotnews

Diferentele dintre BJJ si Jiu Jitsu Traditional

Jiu Jitsu Traditional sau Jiu Jitsu Japonez, cum mai este cunoscut, a fost dezvoltat de samurai cu mult timp in urma si se pare ca a fost importat in Japonia de chinezi sau indieni. JJT se axeaza pe lovituri, proiectari si tehnici articulare insa nu are complexitatea luptei la sol din BJJ.

Familia Gracie a eliminat aproape complet loviturile din arsenalul BJJ-ului si a creat un sistem special de punctaj in competitii care favorizeaza o pregatire realista.

Diferentele dintre BJJ SI JUDO

Tudor Mihaita in ring

Tudor Mihaita in ring

Foto: Hotnews

Tehnicile sunt similare. Regulile si, implicit, modul de antrenament au dus la diferente evidente intre cele doua stiluri. In Judo un meci poate fi castigat: a) printr-o proiectare clara in care adversarul ajunge pe spate; b) printr-o tehnica ce-l forteaza pe adversar sa renunte la lupta; c) prin fixare; d) prin acumularea de fractiuni de punct obtinute din proiectari realizate partial sau fixari pentru perioade scurte de timp; e) prin abandonul adversarului. In BJJ meciul poate fi castigat: a) printr-o tehnica ce-l forteaza pe adversar sa renunte; b) prin acumularea de puncte acordate pentru imbunatatirea pozitiei in raport cu adversarul. (absoluto.ro)

Mai mult, regulamentul din Judo limiteaza atat proiectarile si tehnicile care pot fi aplicate pentru a forta adversarul sa renunte, cat si timpul petrecut in lupta la sol. Regulamentul din judo si, implicit, antrenamentul il forteaza pe practicant sa se axeze pe proiectari, in timp ce regulamentul din BJJ il indreapta pe practicant spre lupta la sol.