Lance Armstrong a fost deposedat de cele sapte Tururi ale Frantei castigate intre 1999 si 2005, informeaza Gazzetta dello Sport. Aceasta decizie a fost luata dupa ce UCI (Uniunea Ciclista Internationala) a subscris la pozitia USADA (Agentia Americana Anti-Doping), cea care intocmise un dosar de peste 1000 de pagini in care se demonstra ca Lance s-a dopat de-a lungul carierei.

Lance ArmstrongFoto: Reuters

"Ciclismul are viitor. Trebuie sa lasam trecutul in spate. Nu este pentru prima data cand sportul a fost la rascruce. Am castigat destule lupte impotriva dopingului si nu trebuie sa ne lasam invinsi de o singura batalie. Lance Armstrong nu are ce cauta in ciclism. UCI il va suspenda si ii va lua titlurile castigate cu ajutorul produselor dopante" - Pat McQuaid, presedintele UCI.

USADA a intocmit un dosar de peste 1000 de pagini, in care se prezinta dovezi ca Lance Armstrong s-a dopat de-a lungul carierei. Acuzatiile se bazeaza, printre altele, pe marturiile unor fosti colegi ai lui Lance (n.r. Levi Leipheimer, Christian Vande Velde, George Hincapie si Tyler Hamilton).

USADA, o agentie cvasi-guvernamentala creata de Congresul American in 2000, l-a acuzat oficial pe Armstrong in luna iunie de dopaj precum si de faptul ca a facut parte dintr-o conspiratie cu alti membri ai echipelor. Alti cinci ciclisti au fost acuzati ca au consipirat cu Armstrong, pe o perioada de 14 ani, pentru a ascunde activitatea de dopaj.

Agentia a precizat intr-o scrisoare catre Armstrong ca are teste de sange din 2009 si 2010 care indica fara dubiu dopajul. In scrisoare, agentia spune ca alti 10 fosti colegi de echipa ai lui Armstrong vor depune marturie ca a folosit substante dopante in timpul tururilor din 1999 pana in 2005.

Fostul coechipier Floyd Landis, care a fost deposedat de titlul castigat la Turul Frantei, l-a acuzat pe Armstrong in 2010 nu numai ca a folosit astfel de substante - inclusiv EPO (Eritropoietina) si transfuzii, dar si ca i-a invatat pe altii cum sa o faca, fara a fi prinsi.

Armstrong nu a fost depistat niciodata pozitiv la vreun test anti-doping. In perioada 1999-2005, Lance Armstrong a castigat de sapte ori consecutiv Turul Frantei.