Bucuria pe care Moe Sbihi a trait-o cand fost selectat pentru echipa olimpica de canotaj a Marii Britanii, devenind primul canotor musulman in echipa, s-a transformat rapid intr-o problema - perioada Ramadanului, in care musulmanii nu au voie sa bea si sa manance intre rasaritul si apusul soarelui, coincide cu perioada Jocurilor Olimpice.

Este o poveste care seamana foarte bine cu scenariul filmului Carele de Foc, in care un atlet crestin refuza sa alerge intr-o zi de duminica, comenteaza tabloidul britanic Daily Mail.

Sportivul a consultat un imam care l-a avertizat ca pentru fiecare din cele 30 de zile de Ramadan in care incalca regulile va trebui sa tina o luna de post ulterior. "Acest lucru ar fi insemnat ani de zile fara sa mananc intre rasarit si apus", a povestit sportivul de 24 de ani.

Acesta insa a fost inspirat de povestea portarului marocan Badou Ezzaiki, care a gasit o modalitate prin care sa evite postul in timp ce juca la Real Mallorca. Ezzaiki se ducea in fiecare an in Maroc sa plateasca pentru mancarea a mii de saraci.

Astfel, dupa ce un var de-al sau din Tanger, orasul natal al tatalui sportivului, s-a consultat cu mai multi experti, a decis ca va cumpara 60 de mese pentru circa 1.800 saraci, pentru fiecare zi in care nu tine post.

Moe este unul dintre cei circa 3.000 de sportivi musulmani care vor incerca sa rezolve problema Ramadanului in timpul Jocurilor Olimpice.

In Satul Olimpic s-au facut pregatiri speciale pentru acestia, care includ mic-dejunuri servite inaintea rasaritului si cine imediat dupa apus.