UPDATE 17:15 Viswanathan Anand si-a pastrat titlul mondial de sah, reusind sa castige una dintre cele patru partide din tie-break, celelalte trei incheindu-se cu remiza, anunta AFP.

Meciul a fost "incredibil de tensionat", a declarat Anand, in conferinta de presa care a urmat partidelor de tie-break.

"Sunt prea tensionat pentru a fi fericit, dar exista o usurare", a adaugat el.

Campionul mondial la sah, indianul Viswanathan Anand, preluase conducerea miercuri dupa-amiaza, dupa ce l-a invins pe israelianul Boris Gelfand in a doua partida a tie-break-ului decisiv, dupa 12 partide care nu au permis departajarea niciunuia dintre cei doi, scrie AFP.

Partida castigata de Anand poate fi urmarita aici

Tie-break-ul, o veritabila proba de rezistenta psihologica, unde tactica si rapiditatea sunt esentiale, consta intr-o serie de partide unde timpul de gandire este limitat.

La capatul celei de-a doua partide din acest tie-break, campionul mondial en titre a preluat conducerea, obtinand o victorie.

"Este finalul dramatic al unui joc pasionant", a declarat unul dintre comentatori.

Gelfand este acum in pozitia in care trebuie sa castige neaparat urmatorul meci, a adaugat acesta.

Tie-break-ul consta in prima etapa dintr-o serie de patru meciuri, in care fiecare jucator dispune de un timp de gandire total de 25 de minute. Daca niciunul dintre jucatori nu iese castigator, vor mai fi organizate pana la 10 partide cu un timp de durata si mai redus.

Daca nici acum nu exista un castigator, va fi organizata o partida tip "moarte subita", unde jucatorul cu albele are 5 minute timp de gandire iar cel cu negrele 4. In cazul unei noi remize, jucatorul cu negrele este declarat castigator.

Anand a castigat al doilea meci din seria de patru jucand cu albele. El a reusit sa preia avantajul jucand mai repede decat contracandidatul sau. La sfarsitul meciului, jucatorul israelian nu mai dispunea decat de cateva secunde de gandire.

Prima serie de 12 partide s-a terminat la egalitate, 6 la 6.

Anand, in varsta de 42 de ani, detine din 2007 titlul de campion mondial, dar nu ocupa decat locul patru in clasamentul mondial, necastigand turnee in ultimii trei ani. A terminat pe locul cinci la ultimul sau turneu, la Londra, in decembrie.

Gelfand, 43 de ani, ocupa locul 20 la nivel mondial. A castigat insa in 2011 Turneul Candidatilor, ceea ce i-a permis accesul la meciul pentru titlul mondial.

Castigatorul acestuii meci va primi 1,5 milioane de dolari, iar perdantul un milion.