Un roman stabilit de opt ani in Marea Britanie va purta flacara olimpica in centrul orasului Leeds pe o distanta de 300 metri, informeaza un comunicat al Ambasadei Romaniei in Regatul Unit, citat de Mediafax.

"Dan Alexandru Dumitru, un roman stabilit de opt ani in Marea Britanie, a fost selectionat de Lloyds Bank, cel de-al treilea sponsor si partener oficial al Jocurilor Olimpice, sa poarte Flacara Olimpica in centrul orasului Leeds la 25 iunie 2012, orele 07.30", precizeaza comunicatul ambasadei.

Nominalizarea a fost facuta de membrii Parohiei Ortodoxe "Sf Macarie cel Mare" din Leeds, pentru "intreaga activitate de voluntariat pe care a desfasurat-o in ultimii cinci ani prin participare la diverse competitii sportive in scopuri caritabile".

"Romanii din Marea Britanie au sansa de a scrie istorie odata cu Jocurile Olimpice si in acest fel lasam un exemplu generatiilor de romani care ne vor urma pe aceste meleaguri. Ca orice eveniment sportiv, Olimpiada vine si pleaca, dar cred ca este important ce ramane in urma ei. Iar pentru noi, romanii, este important sa lase in urma un gram de curaj. Curajul de a spune ca sunt roman in Marea Britanie", a declarat Dumitru, conform comunicatului.

Triplul campion olimpic la iahting, Ben Ainslie a dat start, sambata, periplului din Marea Britanie al tortei olimpice, care se va incheia la Londra, in data de 27 iulie, cand va incepe competitia internationala, potrivit AFP.

Flacara olimpica a sosit in Regatul Unit vineri seara, cu o cursa aeriana speciala, de la Atena, si a fost transportata cu elicopterul la Land's End, unde a fost folosita pentru aprinderea tortei.

Aproximativ 8.000 de alergatori vor purta torta pe o distanta de 12.875 de kilometri pe suprafata Regatului Unit si a Irlandei. Timp de 70 de zile, torta va trece prin cel putin o mie de orase si sate.