Vineri a inceput la Moscova meciul pentru titlul mondial de sah, intre indianul Anand (detinatorul titlului, din 2007) si israelianul Boris Gelfand. Dupa 24 de mutari, ceri doi mari maestri au fost de acord cu impartirea punctului. Meciul se disputa pe durata a 12 partide, premiile ridicandu-se la aproape 2 milioane de euro.

Gelfand (stanga) si Anand - pentru titlul mondial de sahFoto: moscow2012.fide.com/en

Click aici pentru site-ul oficial al meciului dintre Anand si Gelfand, unde puteti vedea partidele si analize in format video.

In prima partida, Anand a condus piesele albe; Gelfand a ales Apararea Grunfeld, decizie surprinzatoare, tinand cont ca nu a mai jucat aceasta deschidere. Anand a continuat cu o linie mai rar intalnita, folosind o noutate teoretica la trecerea in jocul de mijloc. Gelfand a egalat pozitia fara mari dificultati, astfel ca dupa 24 de mutari s-a consemnat remiza.

Sambata, se joaca partida a doua.

Anand (nascut in 1969) - este campion mondial din 2007, cand a castigat Turneul de la Ciudad de Mexico. Si-a aparat cu succes titlul, in doua randuri - in 2008 in fata lui Kramnik si in 2010 in fata lui Topalov.

Gelfand (nascut in 1968 la Minsk, emigrat in Israel, dupa 1990) - a fost locul 2 la Turneul de la Ciudad de Mexico, in 2007, competitie dupa care Anand a fost declarat campion mondial. A devenit challenger oficial in acest an, dupa ce a castigat toate meciurile de calificare - i-a depasit pe Mamediarov, Kamsky si Grisciuk.