Constantin George, 21 de ani, a castigat la campionatul mondial de Kempo din Antalya (24-29 aprilie) nu mai putin de 4 medalii de aur si una de argint. Desi performanta este uriasa, ceea ce m-a surprins la Gica (cum ii spun prietenii) este modestia nestudiata, o cumintenie si o seriozitate pe care orice antrenor si-ar dori-o. Vorbeste rar, calm, fara exagerari atat cand vine vorba de medalii, adversari, cat si de ultimele zile draconice de antrenament. Totul i se pare un dat firesc, etape pe care trebuie sa le parcurga pentru perfectionare. Departe de blitzuri, masini scumpe, femei si cluburi, gasim langa noi adevarati profesionisti care "joaca" an de an la cel mai inalt nivel cu putinta.

George ConstantinFoto: Hotnews

Ionut Baias: Felicitari, Gicule. O noua performanta mare si pentru Romania. La ce probe ai concurat si ce medalii ai luat?

Constantin George: Multumesc frumos! Am intrat la probele full-contact, semi contact, knock-down, submission si self-defence. Am luat 4 medalii de aur si un argint!

Rep: Descrie putin aceste probe pentru publicul larg. Ce presupun ele?

Constantin George: La Full contact ai voie lovituri cam de toate felurile, proiectari si fixari la sol,... Se loveste foarte tare intr-un cuvant. La semicontact lovitura trebuie sa fie vizibila, trebuie sa retragi pumnul imediat si se puncteaza doar cine loveste primul. Ca la scrima daca vreti. La knock-down ai voie picioare la cap, fara pumni la cap ci doar la corp, proiectari, poti face cheie, strangulari, iar daca l-ai facut sa cedeze, ai castigat meciul. Submission este cam ca judo, proiectari, fixari la sol. Se lucreaza foarte mult la sol.

Rep: Cum s-au comportat ceilalti colegi ai tai, care a fost comportarea Romaniei?

Constantin George: Toti colegii mei au mers bine. Romania a iesit pe primul loc si in acest an, iar de 10 ani de zile dominam pe plan mondial la kempo.

George Constantin colaj

George Constantin colaj

Foto: Hotnews

Rep: Nu stiu daca Romania mai are un sport unde sa domine asa categoric. E foarte dezvoltat kempo in tara noastra si mai putin in celalalte tari?

Constantin George: Kempo s-a dezvoltat foarte mult in ultimii 10 ani in Romania datorita in special profesorului Amatto Zaharia, 7 dan kempo, multiplu campion european si mondial, Maestru Emerit al Sportului, Antrenor Emerit, dar si Laureat al Sportului Romanesc. Sub coordonarea sa se face o pregatire de cel mai inalt nivel la clubul "AMATTO BUDOKAN". Dar sa stiti ca si sportivii din celelalte tari au un nivel ridicat, iar unii chiar o traditie mai mare decat noi.

Rep: Sa ne intorcem putin la inceputuri. Te vad mereu in sala de Ju-Jitsu de la "Eliade". Cum si cu ce ai inceput sa practici artele martiale?

Constantin George: Da. Vin mereu aici fiindca e sala mea de suflet. Am inceput de la 14 ani cu Ju-jitsu, kempo si wushu la clubul Yamatokai intrand in paralel in competitii la toate disciplinele. Am fost campion european si balcanic de juniori la ju-jitsu. In prezent m-am axat mai mult pe Kempo.

Rep: Poate un tanar sa practice mai multe stiluri in paralel?

Constantin George: Da. Dar e bine sa incerce mai multe stiluri de lupta pentru a vedea ce i se potriveste cel mai bine.

Rep: De ce kempo a prins in Romania mai mult decat alte stiluri?

Constantin George: Exista o foarte buna organizare aici si iarasi as aminti rolul profesorului Amatto Zaharia care este si presedintele federatiei Romane de Kempo. Apoi sportul inglobeaza arte martiale mixte (MMA), e foarte complex, avand tehnci din toate stilurile de lupta.

George Constantin

George Constantin

Foto: Hotnews

Rep: Te-am vazut in sala inainte de a pleca la concurs, imbracat cu "trei cojoace" pentru a atinge greutatea optima...

Constantin George: Da :)) In afara concursului am in jur de 67 de kilograme, iar in concurs sunt probe la care trebuie sa intru si la 63 de kilograme. Atunci incepe iadul si sunt cele mai grele zile. La tot acest chin anul acesta s-a adaugat si faptul ca nu am putut petrece Pastele romaneste fiindca eu trebuia sa slabesc.

Rep: Profesorul Zaharia spunea intr-un interviu recent ca "in epoca moderna, fara mediatizare practic nu existi". Desi kempo creste, popularizarea succeselor voastre nu se apropie nici macar de Judo...

Constantin George: Din pacate asa e, dar lucrurile incep sa se schimbe treptat. Pana la urma e vorba de comparatia cu niste sporturi olimpice beneficiaza de alte fonduri si care starnesc in media si in randul oamenilor o emotie mai mare.

Rep: Boala veche profesionala... exista si satisfactii materiale in acest sport?

Constantin George: Exista, nu se compara ca nivel cu cele de la sporturile olimpice, dar asa cum spuneam acolo sunt alte fonduri. Pana la urma nici nu m-am gandit prea mult la acest aspect. Pentru mine si toti ceilalti e vorba de pasiune. Pana sa ajungi la niste performante mai mari iti platesti mai toate deplasarile din buzunarul propriu. Pentru o comparatie mai concreta, va pot spune ca pentru un titlu mondial premiul nostru nu se compara nici macar cu prima unui fotbalist de diviza B pentru un meci obisnuit. Repet, noi facem totul din pasiune si ne dorim in primul rand sanatate si multumire de sine, iar domnul Amato Zaharia, face eforturi sa avem pe cat se poate si satisfactii materiale.