Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a anuntat, in cursul zilei de luni, verdictul in cazul de dopaj in care este implicat Alberto Contador, rutierul iberic (in prezent la Saxo Bank) fiind suspendat doi ani, informeaza AS. In urma acestei decizii, Contador a pierdut titlul cucerit in 2010 in Turul Frantei, precum si pe cel din 2011 din Turul Italiei.

Alberto ContadorFoto: AGERPRES

Alberto a fost depistat pozitiv pe 21 iulie 2010 (intr-un test efectuat la Pau), in a doua zi de pauza din Turul Frantei, substanta interzisa fiind clenbuterol.

Conform Gazzetta dello Sport, suspendarea lui Contador a intrat in vigoare din august 2010 (imediat dupa ce a fost gasit dopat) si va dura pana in august 2012. Acest lucru inseamna ca ibericul nu va putea participa la Turul Frantei din acest an si nici la Olimpiada de la Londra.

Ce este clenbuterolul?

Clenbuterolul este o substanta des folosita in tratarea astmului bronsic. Ii ajuta pe sportivi la cresterea masei musculare si la o foarte buna ardere a grasimilor. "Concentratia gasita in corpul lui Contador este de aproximativ 400 de ori mai mica decat ceea ce poate descoperi un laborator specializat", se precizeaza intr-un comunicat al UCI.

Raspunsul lui Contador

Ibericul a reactionat prompt dupa anuntul facut de UCI, Alberto precizand ca este victima unei nedorite contaminari alimentare. "Alberto Contador a fost anuntat in legatura cu rezultatele analizelor. Singura explicatie plauzibila este aceea ca a fost contaminat alimentar. Nu putea exista o alta varianta", a precizat purtatorul de cuvant al rutierului celor de la Saxo Bank.

Clenbuterol - substanta cu vechime in dopaj

"Clenbuterolul este o substanta folosita de aproximativ 20-30 de ani, nu este nimic nou in acest sens. Pana acum, nimeni nu a probat ca se poate lua dintr-o neatentie" - David Howman, directorul general al WADA (Agentia Internationala Antidoping).

Alberto Contador s-a impus in Turul Frantei, editia 2010, in fata lui Andy Schleck (Saxo Bank) cu un avantaj de 39 de secunde (al treilea succes din cariera lui Alberto). Dupa decizia TAS, Andy va primi titlul din Turul Frantei (editia din 2010).