Intr-o perioada de criza profunda si mai ales din ce in ce mai ignorat de conducatorii tarii, sportul romanesc a reusit sa iasa in evidenta si in 2011. Echipa feminina de spada a Romaniei a cucerit aurul la Campionatele Europene, iar drept rasplata a primit "Trei culori" in loc de "Desteapta-te, romane!", Elena Udrea a fost huiduita dupa gala de la Bucuresti in care Lucian Bute l-a invins pe Jean Paul Mendy, iar la meciul de hochei dintre Romania si Ungaria o parte dintre "tricolori" au cantat imnul Ungariei si al Tinutului Secuiesc.

"Trei culori" s-a auzit la Sheffield in loc de "Desteapta-te, romane!"Foto: Captura YouTube

Aur pentru echipa feminina de spada si "Trei culori" in loc de imn

In luna iulie a acestui an, echipa feminina de spada a Romaniei, compusa din Ana Maria Branza, Anca Maroiu, Simona Alexandru si Loredana Iordachioiu, a reusit sa cucereasca medalia de aur la Campionatele Europene desfasurate la Sheffield. La festivitatea de premiere, insa, organizatorii au pus din greseala, fostul imn national, "Trei Culori", sportivele din tara noastra coborand in semn de protest de pe scena, la indemnul Anei Maria Branza. Spadasinele romane au refuzat ulterior sa participe la poza de grup, parasind podiumul de premiere. La scurt timp dupa gestul de dezaprobare al fetelor noastre, la statia de amplificare a inceput sa rasune actualul imn national, "Desteapta-te, romane!", iar sportivele pregatite de Dan Podeanu revenind pe scena in aplauzele spectatorilor.

Lucian Bute a luptat in Romania; Elena Udrea a fost huiduita

Tot in vara acestui an, Lucian Bute si-a aparat pentru a opta oara centura de campion mondial IBF, la Bucuresti, "Mister KO" trimitandu-l pe Jean Paul Mendy la podea in repriza a patra. Demn de mentionat este faptul ca aceasta a fost prima infrangere din cariera a francezului. "Sunt mandru ca sunt roman si ca v-am putut face fericiti. Niciodata in cariera mea nu m-am simtit ca acum. Va iubesc si va stimez", a declarat campionul dupa meci.

Dupa terminarea disputei cu Mendy, Lucian Bute, la indemnul lui Rudel Obreja (presedintele FRB), i-a multumit Elenei Udrea (ministrul Dezvoltarii si Turismului) pentru organizarea galei in Romania. Raspunsul publicului a fost unul prompt: huiduieli puternice. "Nu am venit in Romania pentru campanie politica, am venit pentru romani. Acesta a fost obiectivul meu, sa boxez in fata voastra. Ar trebui ca romanii sa fie mandri ca am reusit sa organizam acest meci in Romania", a precizat ulterior Lucian Bute, la conferinta de presa.

Retrogradarea Timisoarei si a Gloriei Bistrita, dezafilierea Craiovei

La sfarsitul primaverii acestui an, prima liga fotbalistica romaneasca a ramas fara doua echipe de traditie. FC Timisoara nu a primit licenta din cauza datoriilor catre bugetul de stat si catre Benfica Lisabona (din transferul fundasului Laszlo Sepsi), in timp ce Gloria Bistrita a mers si ea in Liga 2, tot din cauza banilor datorati statului roman.

In cadrul aceleiasi sedinte a Comisiei de Apel a FRF, nu au primit licenta pentru Liga 1 nici Universitatea Craiova, Victoria Branesti si Unirea Urziceni. Ulterior, in data de 20 iulie, Comitetul Executiv al FRF a votat dezafilierea echipei Universitatea Craiova. "Comitetul Executiv a adoptat in sedinta din 20 iulie 2011, cu zece voturi pentru si 2 abtineri, in temeiul art 18. alin 2 coroborat cu prevederile art 18 alin 1 lit b din statutul FRF, masura excluderii provizorii a clubului de fotbal Fotbal Club U Craiova SA, urmand sa supuna aceasta masura validarii primei Adunari Generale a FRF".

Unirea Urziceni, de la campioana la desfiintare in doar doi ani

In aceeasi perioada, conducerea Unirii Urziceni, campioana in 2009, a decis desfiintarea clubului, dupa doar patru ani petrecuti in prima liga. In acest timp, echipa ialomiteana a cucerit titlul in 2009, a terminat pe pozitia a doua in 2010 si a disputat o finala de Cupa a Romaniei si doua Supercupe ale Romaniei, toate trei pierdute. De asemenea, in Liga Campionilor, fotbalistii antrenati de Dan Petrescu, au acumulat 8 puncte, record pentru echipele din Romania.

"Arena Nationala" - Gazon execrabil la inaugurare - Meci cu Franta pe un "Camp cu cartofi"

Cum nationala Argentinei nu a mai ajuns la Bucuresti (pentru un meci amical in data de 10 august), Romania a inaugurat "Arena Nationala" din Bucuresti intr-o partida oficiala contra Frantei (6 septembrie, preliminarii EURO 2012). Starea gazonului a fost una execrabila, jucatorii fiind pusi in multe momente in pericol de accidentare. Dupa meci, L'Equipe a titrat: "Franta a remizat, scor 0-0, pe campul de cartofi de la Bucuresti".

Incidente rasiste in vestiarul nationalei Under 16 de hochei pe gheata - Imnul Tinutului Secuiesc, cantat pe patinoar

Pe data de 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, lotul olimpic de hochei pe gheata U16 al Romaniei se afla intr-un stagiu de pregatire la Miercurea Ciuc, in vederea participarii la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013. Cosmin Marinescu, singurul sportiv de nationalitate romana ramas in aceasta echipa, a fost lovit cu prosoapele si injurat de catre coechipierii sai de etnie maghiara pentru simplul motiv ca este roman, informatia fiind confirmata de presedintele FRH.

Ulterior, Comisia de Etica a COSR i-a suspendat pe termen nelimitat pe jucatorii Istvan Gereb, Molnar Akos si Antal Alfred, componenti ai lotului de hochei pe gheata Under 16 si i-a sanctionat cu mustrare pe antrenorii echipei, in urma acestui caz.

La doar cateva zile distanta, la inceputul meciului dintre Romania si Ungaria (seniori), "tricolorii" de origine maghiara au tacut atunci cand s-a intonat "Desteapta-te, romane!", dar au cantat Imnul Ungariei, iar dupa intonarea ambelor imnuri de stat, membrii celor doua echipe, ca de altfel si intreaga sala, au cantat imnul Tinutului Secuiesc, desi era vorba de o intalnire oficiala.

* Preluare Digisport.