Intr-un an sportiv bogat in evenimente, numele unor atleti precum Novak Djokovic, Sebastian Vettel, Teddy Riner sau Sebastien Loeb au fost printre cele mai vehiculate in presa de specialitate sau pe buzele fanilor. Desi au doborat recorduri greu de egalat sau au castigat distinctii mondiale, majoritatea sportivilor care s-au facut remarcati in 2011 nu se regasesc si in clasamentele financiare ale publicatiilor de specialitate. Topul castigurilor este dominat de nume precum Tiger Woods, Kobe Bryant, LeBron James, Roger Federer, David Beckham si Cristiano Ronaldo.

Sebastian Vettel - Formula 1

Iubitorii sportului s-au putut delecta si in 2011 cu evenimente spectaculoase. Printre remarcatii acestui sezon competitional s-a aflat Sebastian Vettel, pilotul german de Formula reusind sa se impuna nu doar pentru a doua oara consecutiv in Marele Circ, ci si in istoria recordurilor acestui sport cu motor. Germanul a devenit dublu campion mondial si a reusit 11 victorii si 15 pole-position in cele 19 curse ale anului 2011. Desi traseul sau impetuos in calendarul competitional al Formulei 1 l-a facut celebru in galeria pilotilor, Vettel nu poate spune ca reuseste sa se impuna in acelasi fel si in topurile financiare ale sportului. Germanul se pozitioneaza abia pe locul 37 al lumii in ierarhia castigurilor, cu aproximativ 21 de milioane de dolari acumulate in 2011.

Novak Djokovic - lider in clasamentul ATP

In aceeasi situatie se afla si tenismanul sarb Novak Djokovic. Acesta a reusit in 2011 un sezon remarcabil, adaugandu-si in palmares 10 trofee, dintre care trei de Mare Slem, precum si titlul de numar unu mondial pentru prima data in cariera. De asemenea, Nole a realizat si o serie extraordinara de 41 de victorii consecutive, cu una mai putin decat recordul detinut de John McEnroe. Tenismanul sarb a reusit totusi sa doboare un record, devansandu-l pe unul din rivalii sai (n.r. Rafael Nadal, in 2007) in ce priveste castigurile sezoniere, acumuland suma totala de 12,7 milioane de dolari. Efortul sau nu a fost sesizat, insa si in clasamentele internationale, Djokovic neputand sa se plaseze in top 50 cel mai bine platiti sportivi in 2011.

Sebastian Loeb - fara rival in WRC

Nici cel de-al optulea titlu de campion al lumii la raliu nu i-a adus lui Sebastien Loeb recunoasterea la nivel mondial in ce priveste veniturile pe 2011. Cu un salariu de 5,3 milioane de dolari si venituri de inca 2 milioane din publicitate si marketing, francezul nu poate impune pretentii intr-un clasament dominat de sume de cuprinse intre 75 si 18 milioane de dolari.

Ryan Lochte - marea speranta a inotului mondial

Intr-un top dominat de atletii americani, care se impun gratie castigurilor din principalele ligi sportive nationale, multiplul campion si recordmen mondial, inotatorul Ryan Lochte nu reuseste sa se impuna. Americanul a fost vedeta Campionatelor Mondiale de la Shanghai, reusind sa cucereasca sase medalii, dintre care cinci de aur.

Cadel Evans - marele castigator din Turul Frantei

Nici australienii nu se plaseaza mai bine in ce priveste castigurile. Cadel Evans a castigat in premiera Turul Frantei, dupa doua medalii de argint (2007 si 2008), incasarile sale din anul in curs fiind de aproximativ 5 milioane de dolari.

Casey Stoner, fara rival in MotoGP

Casey Stoner s-a impus pentru a doua oara in circuitul mondial de MotoGP, cu 10 victorii din 17 posibile, performanta care i-a adus castiguri de aproximativ 9,5 milioane de dolari, ceea ce-l plaseaza pe locul doi in Australia (in topul incasarilor).

Clasamentul castigurilor in 2011:

1 Tiger Woods (35 de ani) - 75 de milioane de dolari

2 Kobe Bryant (33 de ani) - 53 de milioane de dolari

3 LeBron James (26 de ani) - 48 de milioane de dolari

4 Roger Federer (30 de ani) - 47 de milioane de dolari

5 Phil Mickelson (40 de ani) - 46,5 milioane de dolari

6 David Beckham (36 de ani) - 40 de milioane de dolari

7 Cristiano Ronaldo (26 de ani) - 38 de milioane de dolari

8 Alex Rodriguez (35 de ani) - 35 de milioane de dolari

9 Michael Schumacher (42 de ani) - 34 de milioane de dolari

10 Lionel Messi (24 de ani) - 32,3 milioane de dolari.