La mijlocul lunii septembrie a avut loc la Bistrita Campionatul National de culturism, fitness, bodyfitness, bodybuilding classic si bikini seniori si senioare. Printre castigatori s-a regasit si de aceasta data Ciprian George Solzaru (categoria 65 de kg). "Culturismul de performanta inseamna timp, munca, rabdare, seriozitate, perseverenta! Asocierea acestui sport cu 'muschi sparti' se datoreaza tot mai multor pusti care vor sa aiba 'muschi peste noapte'. 'Sportivii' ucisi de steroizi sunt cei care vor sa-si depaseasca limitele intr-un timp mult prea scurt", spune Ciprian.

Ciprian SolzaruFoto: Arhiva personala

Rep: Felicitari Ciprian. Un nou concurs national castigat. Urmeaza europenele?

Ciprian Solzaru: Multumesc frumos. Da, urmeaza europenele unde imi propun sa prind un loc pe podium. Deja am inceput pregatirea si sper ca efortul depus in tot acest timp sa imi fie rasplatit atunci.

Rep: Intr-o lume a fotbalului cat de popular este acest sport? Ce impact are in randul spectatorilor?

Ciprian Solzaru: Culturismul este un sport foarte frumos dar niciodata nu o sa ajunga sa fie la fel de popular ca fotbalul, tenisul sau alte sporturi mai mediatizate si indragite. Ca urmare, daca nu ai popularitate mare, public numeros nu vin nici sponsorii. Aici e o mare problema.

Rep: Explica-ne pe scurt cele mai importante reguli ale competitiei si la ce categorii se concureaza.

Concurs Bistrita

Concurs Bistrita

Foto: Arhiva personala

Ciprian Solzaru: Sa luam exemplul Campionatului national de culturism de anul acesta desfasurat zilele trecute la Bistrita:

1. sunt un numar de 8 categorii si anume: 65kg, 70kg, 75kg, 80kg, 85kg, 90kg, 100kg, +100kg unde participantii nu trebuie sa depaseasca categoria de greutate cu mai mult de 200gr altfel sunt obligati sa intre in categoria imediat urmatoare.

2. concursul in sine se desfasoara in 3 runde:

  • a. pozitiile obligatorii: dublu biceps din fata, amfora din fata, extensia toracelui, dublu biceps din spate, amfora din spate, extensia tricepsului, abdomen si coapse, crabul.
  • b. programul liber pe un fond muzical la alegere unde participantii au la dispozitie 1 minut sa-si etaleze musculatura.
  • c. postdown - cand timp de 2 minute arbitrii delibereaza castigatorii iar participantii fac o demonstratie finala publicului

Rep: Te-am vazut inainte de concurs cum faceai exercitii intense si te infometai pentru "a ti se subtia pielea". Povesteste-ne ultimele 3 zile de dinaintea concursului traite de sportivul Ciprian.

Emilia si Ciprian

Emilia si Ciprian

Foto: Arhiva personala

Ciprian Solzaru: Exercitiile intense sunt cele care determina arderea grasimilor si strierea fibrelor musculare. Cat despre ultimele 3 zile dinaintea concursului sunt cele mai grele deoarece organismul este/trebuie supus unei deshidratari intense: lichidele sunt excluse in totalitate, la fel sodiul si carbohidratii care sunt principala sursa de energie. Pielea trebuie sa devina cat mai subtire pentru ca musculatura sa poate fi mai bine pusa in evidenta. Este o perioada foarte grea pe care o uram cu totii :)

Rep: Culturismul a ajuns in ultima perioada sa fie asociat mai mult cu "muschi sparti", "sportivi ucisi de steroizi" etc. Cat e adevar si cat show mediatic in folosire anumitor substante?

Ciprian Solzaru: Culturismul de performanta inseamna timp, munca, rabdare, seriozitate, perseverenta! Asocierea acestui sport cu "muschi sparti" se datoreaza tot mai multor pusti care vor sa aiba "muschi peste noapte". "Sportivii" ucisi de steroizi sunt cei care vor sa-si depaseasca limitele intr-un timp mult prea scurt fara a tine cont de riscurile la care se supun. Cazurile de acest gen sunt destul de rare si nu ar trebui sa devina o generalitate!

In ceea ce priveste sulpimentele nutritive, sportivii trebuie sa mentina un echilibru! Steroizii sunt substante anabolizante care, utilizate in doze recomandate, ajuta la cresteri semnificative ale masei musculare dar care, in comparatie cu suplimentele nutritive, sunt toxice motiv pentru care ar trebui evitate pe cat posibil.

Tinerii care se apropie de acest sport trebuie sa stie ca un nivel de performanta este greu de atins in orice sport, dar cu atat mai mult in culturism unde eforturile depuse pentru a obtine un fizic armonios sunt duse la extrem!

vezi lista tututor castigatorilor aici